GüncelKadın

İstanbul Sözleşmesi davası Danıştay’da görülüyor

İktidarın İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme kararına karşı Danıştay'daki duruşmaya giden kadınlar polis saldırısıyla gözaltına alındı

Danıştay 10. Dairesi’nde görülecek duruşmalı yargılamada Ankara Barosu, Diyarbakır Barosu ve çok sayıda kişinin açtığı davaların da aralarında bulunduğu 10 dosya karara bağlanacak.

Türkiye, 2011’de sözleşmeyi ilk imzalayan ülke olarak tarihe geçti, ardından 20 Mart 2021’de Cumhurbaşkanlığı kararı ile anlaşmadan çekildiğini açıkladı. Verilen kararın ardından çok sayıda sivil, kurum ve kuruluş, yürütmenin durdurulması ve kararın iptali talebiyle Danıştay’da dava açtı.

Danıştay’da açılan davalardan onunun duruşması, bugün Danıştay 10’uncu Dairesi’nde saat 9:45’ten itibaren görülüyor.

Çok sayıda avukatın duruşmaya katılım için yetki belgesi aldığı öğrenilirken, Türkiye Barolar Birliği’nin (TBB) girişimleriyle duruşma 550 kişilik büyük salonda yapılacak.

Duruşma öncesi basın açıklaması

Duruşmanın gerçekleştirildiği Danıştay’ın önüne İstanbul başta olmak üzere Ankara, Diyarbakır ve farklı illerden gelen çok sayıda kadın sabahın erken saatlerinde Danıştay önünde toplandı. Danıştay bahçesine arama noktaları kuruldu ve kadınlar arama noktalarından geçerek içeri girdi. Duruşma öncesi kadınlar ve avukatlar Danıştay’ın önünde basın açıklaması yaptı.

Eşitlik İçin Kadın Platformu (EŞİK) tarafından yapılan açıklamada, “Kendiniz üstün görenlerin hukukuna karşı, hukukun üstünlüğü ilkesine sahip çıkmak için Danıştay’dayız, Istanbul Sözleşmesi’nden vazgeçemeyeceğiz” denildi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Verilecek karar Türkiye’de kendini üstün görenlerin hukukunun mu, hukukun üstünlüğünün mü hakim olacağına dair de belirleyici olacak. Bizler, kadınlara karşı her türlü şiddetin ve başta kadınlar, çocuklar, LGBTİ+’ların maruz kaldığı ev içi şiddetin insan hakları ihlali olduğunu belirten; devlete, şiddeti önleme ve mağduru koruma yükümlülüğü getiren İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmedik, vazgeçmiyoruz, vazgeçmeyeceğiz”

Danıştay 10. Dairesi’nde 200’ü aşkın yürütmenin durdurulması talebinin 5 üyeden 3’ünün oyuyla reddedildiğine vurgu yapılan açıklamada şunlar söylendi:

“Bugün olumlu bir karar çıkmasını istiyoruz”

“Danıştay’dan olumsuz bir karar çıkması halinde bizler elbette ki hukuki ve siyasi mücadelemizi sürdereceğiz. Anayasa’ya aykırı olan bu Cumhurbaşkanı Kararı’nı Anayasa Mahkemesi’ne taşıyacağız. İç hukukta sonuç alamazsak, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi dahil uluslararası mekanizmaları harekete geçireceğiz. Kadınlara ve Türkiye’ye daha fazla zarar vermeyin, zaman kaybettirmeyin. Kadınların hayatları ile daha fazla oynamayın. Hukukun ve adaletin gereğini yapın.”
Avukat Hülya Gülbahar gerçekleştirilecek duruşmada olumlu karar verilmesini istediklerini belirterek, toplumun tüm kesimlerinin duruşmasının olacağını söyledi. Gülbahar konuşmasına şöyle devam etti:

“Toplumun bütün kesimlerini ilgilenen Sözleşmenin duruşması olacak. İstanbul Sözleşmesi demek kadınlar için, çocuklar için çok önemli. Gece yürüyüşü yaparak, Danıştay’ın peşinde koşarak İstanbul Sözleşmesi’ne sahip çıkmaya çalıştık. Bir kişinin kararıyla İstanbul Sözleşmesi’nde çıkamazsınız. Kendi Anayasa’nıza bile karşı geliyorsunuz. Bizim hayatımız ihraç edilen patates, domates değil. Anayasa son derece açık. Temel haklarla ilgili sözleşmeler Meclis kararıyla çıkılır. Bugün olumlu bir karar çıkmasını istiyoruz”

Açıklamanın ardından davayı takip etmek için Danıştay’a girmek isteyen kadınlara polis saldırdı. Saldırı sonucu çok sayıda kadın bir süre bekletildi, ardından mahkemeye geçti. (Güncellenecek)

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu